Tuesday 11 January 2011

Er dit forhold klar til en fælleskonto?

En af mine rigtig gode venner, som jeg respekterer rigtig meget fortalte mig på et tidspunkt, at et sundt forhold er baseret på adskilte bankkonti og badeværelser.

Hvis din partner og du er begyndt at tale om opsparing, investering og forbrug eller måske afdrag på lån, er spørgsmål om fælles økonomi aktuelt. Men før i slår de økonomiske pjalter sammen, bør du nok overveje fordelene og ulemperne ved de følgende scenarier, så i når frem til den bedste løsning for jer begge.

Fælles om alt

Beslutningen om en fælleskonto betyder samtidig, at du og din partner i fremtiden kommer til at tale mere om penge, det er selvfølgelig også nødvendigt hvis i skal blive på sporet og nå jeres mål. Foruden at hjælpe med at opspare og tilbagebetale gæld på kortere tid, giver en fælleskonto også en vis økonomisk ansvarlighed. Hvis du ved, at du er nødt til at forklare et større køb overfor din partner, så tænker du dig nok om en ekstra gang inden at du foretager et større køb.

I første omgang er det vigtigt at beslutte hvem som er ansvarlig for hvad. Hvis en af jer ender med alt besværet med at holde styr på finanserne, kan det lede til irritation og at den anden bliver eller føler sig holdt udenfor.


Spil gratis i EuroMillions lotteriet en uge, klik her: http://gluto.com/rf/fhxcyep6/da

Nogle vigtige spørgsmål som bør blive stillet og overvejet er: Er vi enige om hvordan pengene skal bruges? Hvor meget vi bruger og hvor meget der skal spares op? Er det i orden med dig, at din partner har flere udgifter til personlige ting end dig? Er du OK med at fælleskontoen bliver brugt til at dække disse køb? Hvordan forholder du dig til at din partner nu ved, hvad du bruger dine penge på?

Seperart økonomi

Denne type økonomi giver dig fuld selvstændighed, og du har kun ansvaret for din egen økonomi. Dog skal du være opmærksom på, at hvis du har en tendens til at bruge lidt for mange penge, så vil seperart økonomi ikke hjælpe dig meget i forhold til bryde denne dårlige vane. Endvidere kan det være lidt besværligt med betalingerne for par som kører med adskilt økonomi. Foruden at i skal have aftalt hvem som rent faktisk betaler de fælles regninger, så skal det også være aftalt hvor meget i hver især betaler.

Hvordan og hvornår afregner i overfor hinanden?

Der er også spørgsmålet om hvordan du sparer op til fremtiden. Dette er langt lettere når I har fælles konto, og i hver især bidrager med et bestemt beløb eller procentdel hver måned. Adskilt økonomi med din partner kan også være belastende i andre sammenhænge, fx hvis I er ude og spise, køber biografbilletter eller betale et hotelværelse – hvordan betaler I? Skal din partner betale sin del på stedet, eller kan beløbet blive overført til din konto på et senere tidspunkt? Det kan føre til at den ene partner føler, at han eller hun betaler mere end den anden.

Hvis du overvejer at kører med adskilt økonomi så stil dig selv følgende spørgsmål: Overvejer vi en fælles konto i fremtiden? Hvorfor, hvorfor ikke? Og hvordan deles vi om de fælles udgifter?

Adskil og del

Selvom vi alle har brugt for vores egen konto og kreditkort for at bevare uafhængigheden og privatlivet, så er der klare fordele ved en fælleskonto i forhold til spare op og nedbetale gæld. Metoden med at adskille og dele økonomierne giver jer mulighed for at gå sammen om de fælles mål og udgifter, samtidig med at du opretholder et vis niveau af privatlivet og kontrol over de penge du tjener. Den semi-fælles løsning gør det også klart, hvordan i hver især administrerer pengene, hvilket kan være en fordel før i eventuelt tager skridtet fuldt ud og slår de økonomiske pjalter helt sammen.

Skal i betale lige meget til fælleskontoen?

Hvis der er en stor forskel på hvad din partner og du tjener, så vil det være relevant at tage en snak om, hvor meget i hver især føler er rimeligt at bidrage med til fælleskontoen. En mulighed er at I begge bidrager med samme procentdel af jeres indkomst. På den måde vil der være en følelse af lighed uanset hvor meget i hver især tjener på et givet tidspunkt. Før I åbner en fælleskonto er det værd at overveje følgende: Skal personen som tjener mest bidrage med mere? Hvis ja, med hvor meget mere? Hvilke udgifter skal dækkes med fælleskontoen? Hvor meget skal afsættes til fælles mål og opsparing?

Jeg har været vidne til en mængde forskellige løsninger når det kommer til fælles økonomi, og jeg er altid interesseret i at finde ud af, hvordan par strikker deres økonomi sammen. I bund og grund handler det om at din økonomiske situation i forhold til din partner skal være afklaret, ellers vil der sandsynligvis opstå problemer i forholdet på lidt længere sigt. Blot det at begynde at tale om emnet og etablere et simpelt system som virker er det første spæde skridt, så kan I altid tilpasse det undervejs.


Spil gratis i EuroMillions lotteriet en uge, klik her: http://gluto.com/rf/fhxcyep6/da

No comments:

Post a Comment